Startup Marketing 101- Girişimciler için Marketing Rehberi

Blog resmi

Girişimler MVP’lerini çıkardıkları andan itibaren müşteri ilişkilerine önem verirler. Girişimlerin bütçelerinin düşük olması ve para ödeyen kullanıcı sayılarının az olması, girişimcileri marketing tarafında tutumlu olmaya yönlendirir. Bu sebeple girişimciler düşük bütçeyle maksimum verim elde edebileceği bir marketing stratejisi belirlemek zorunda kalır.

Her bir girişim kendi özelinde yeni bir pazara ve yeni bir ihtiyaca uygun olarak ortaya çıkar. Bu nedenle tüm girişimleri kapsayan genel bir marketing stratejisi belirlemek anlaşılacağı üzere çok da mantıklı değildir. Fakat marketing için belirli temeller, girişim bazında değerlendirilerek uygun stratejilere dönüştürülebilir. Startupfon-Blog’da bu hafta, girişimlerin marketing stratejilerini belirlemesindeki önemli faktörleri sizler için inceledik.

 

Adım 1- Marketing Amacını Belirleyin

Erken aşama girişimlerde başarı kavramı firmadan firmaya değişmektedir. Ancak biz genel olarak marketing başlığı altındaki başarı kavramını iki ana hedef ile inceleyeceğiz.

  1. Marka Farkındalığını Artırmak: Yeni bir pazara atıldığınızda potansiyel müşterilere kendini tanıtabilmek hayati önem taşır. Eğer potansiyel müşteriler sizin kim olduğunuzu, neler yaptığınızı ve diğer rakiplerinizden ne gibi farklarınız olduğunu bilmezse, girişiminiz büyümesi çok muhtemel değildir. Eğer marka farkındalığını artırmak amacıyla bir marketing stratejisi planlamak istiyorsanız amacınız doğrudan müşteri edinme değil gerek logo gerek slogan bazında müşterilerin kafasına kazınmak olacaktır.
  2. Yeni müşteri edinme: Eğer amacınız yeni müşteri edinmek ise bunu müşterilerini kendi platformlarınıza kayıt ettirerek, belirli sosyal medya hesaplarını takip ettirerek veya mail listelerinize kayıt ettirmeyi başararak yapabilirsiniz. Böylece potansiyel para ödeyecek müşterililerinize doğrudan ulaşma imkanı sağlar ve gelecekteki marketing stratejileriniz için de bir altyapı oluşturmuş olursunuz.

 

Adım 2- Hedef Kitleyi Doğru Analiz Edin

Nasıl bir girişim olursanız olun hedef kitleyi doğru analiz edebilmek ve mesajınızı doğru kişilere ulaştırabilmek şirketin büyümesi adına önemlidir. Potansiyel müşterilere ne gibi bir kolaylık sağladığınız, ürününüzün kalitesi, rakiplerinizden farklı olduğunuz noktalar hedef kitlenizi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Örneğin B2B bir firma iseniz, firmanız hangi tarz iş çözümlerini hangi iş alanlarında sağlıyor doğru bir şekilde belirmeli, çözüm sunduğunuz kitlenin jargonunu bilmelisiniz.

 

Adım 3- Pazardaki Konumuzu Sorgulayın

Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi girişimlerin batma sebeplerinin başında pazardaki talep eksikliği gelmektedir. Girişiminiz çok dar bir kitleye hitap ediyor veya girişiminizin sağladığı çözümlere benzer çözümler piyasaya hükmediyor olabilir. Bu sebeple hedef kitleyi belirlerken piyasadaki konumunuzu doğru belirleyip, ilgisiz kullanıcıları hedef ağınızdan çıkarmak etkili bir marketing için önem arz eder.

 

Adım 4- Bütçenizi Belirleyin

Bir startup için en zorlayıcı adım parayı doğru miktarda doğru alana yönlendirebilmektir. Operasyona yüksek bir bütçe ayırıp marketing tarafına bütçe ayırmayan girişimler istenilen müşteri sayısına ulaşamayacağı gibi, operasyona düşük bütçe ayıran girişimler iş yükünün altında ezilmekten kaçamazlar. Bu sebeple bütçeyi girişiminizin seviyesine göre akıllıca harcamayı, içerik noktasında zengin olmayı ve harcanan paranın yüksek dönütü olması için doğru hedefleme ve içerik kullanmayı unutmamalısınız.

 

Adım 5- Marketing İçin Doğru Kanalları Kullanın

Planlama yapmadan önce hedef kitlenizi belirlemenin önemli olduğunu vurgulamıştık. Hedef kitlenize göre doğru kanalları doğru zamanda kullanmayı ise bu adımda işleyeceğiz. Genel olarak 3 ana başlıkta bu kanalları inceleyebiliriz; Website, e-mail, sosyal medya.

  1. Website: Hemen hemen her işletmenin olmazsa olmazı olan website, işletmenizin ne yaptığını kimlerden oluştuğunu ve ürünlerinizi kendi bünyesinde barındıran bir oluşumdur. Sitenizi oluşturmadan önce düşünmeniz gereken ilk şey domain adının ne olması gerektiğidir. Eğer domain adınız yeterince iyiyse organik olarak insanlar sitenize ulaşabilir ve sizinle iletişime geçebilir. Örneğin Startupfon, Google’da startup ve fon kelimelerini aratan çoğu kişinin ilk sırasında çıkmayı domain sayesinde başarır. Eğer bir websiteniz varsa şüphesiz ki Google ADS’i duymuşsunuzdur. Organik trafiğin yanında bütçeyi sarsmayacak şekilde reklam kullanımı da sitenizin trafiği için etkili bir yöntemdir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şudur ki belirli kelime ya da kelime gruplarına reklam verirken, girişiminizin kimliğine uygun ve daha az tercih edilen ifadelere reklam vermeniz reklam dönüşünü sizin için daha pozitif kılar. Ayrıca SEO( Search Engine Optimization) bir websiteyi öne çıkarak özelliklerin başında gelir. Ne kadar çok para öderseniz ödeyin siteniz belirli bir kalitedeki içeriğe sahip değilse üst sıralarda bulunamayacaktır. Bu sebeple sitenizi hem içerik hem de kullanışlılık olarak müşteri bazlı yönetmeli, potansiyel müşterilerin pazarla ilgili yaşadığı problemlere çözüm niteliğinde olabilecek blog yazıları ile sitenizi zenginleştirebilmelisiniz.
  2. E-mail: Potansiyel müşterilerinizle birebir bağlantı kurma imkanınızın olduğu e-mail marketing tarafında şirketinizdeki yeni gelişmeleri/ürünleri/ kampanyaları/ eğitimleri mail aracılığı ile duyurabilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklarla müşterileri sitenize çekebilir, site trafiğinizi artırabilir ve dolayısıyla yeni potansiyel müşteriler elde edebilirsiniz. Kişileri mail listenize dahil etmek için başta ilgili olunduğu alanda e-book veya ücretsiz sınırlı eğitim gibi belirli imkanlar sağlanmalı ve üyelikten ayrılmamalarını sağlamak için de çok sık mail atmadan zengin içeriğe sahip mailler atılmalıdır.
  3. Sosyal Medya: Günümüzün dijitalleşen dünyasında hemen hemen her kesimden insanın mutlaka bir veya daha fazla sosyal medya profili bulunuyor Artık kurumsallardan girişimlere kadar her işletme kendi sosyal medyasına önem gösteriyor. Bir nevi marka tanıtım platformuna dönüşen sosyal medyada, önemli olan temel faktör hangi sosyal medya kanallarını aktif kullanacağınıza karar vermektir. Örneğin hedef kitleniz 20-25 yaşlarındaki gençlerden oluşuyorsa Facebook reklamları büyük ihtimalle Türkiye’de bir işe yaramayacaktır ancak Instagram’ı doğru kullanmak size güzel dönüşleri beraberinde getirebilir. Tabiki hepsini aktif kullanmak güzel bir seçenek ancak her bir sosyal medya kanalıyla beraber gelen iş yükünü de unutmamak lazım. Sosyal medyanızdan firmanızın verdiği hizmete göre belirli sanal/ fiziki etkinlikler, duyurular, çekilişler ve eğitimler paylaşabilir, ilgi çekici hale getirdiğiniz sosyal medya kanallarını birer müşteri havuzuna dönüştürebilirsiniz.

 

Adım 6- Kampanyanızın Başarısı Ölçün

Kampanyanızı hazırlayıp paylaştıktan sonra geriye yapılacak tek bir adım kaldı; paylaşımlarınızın sonucunu takip etmek. Hemen hemen her platformda paylaşımlarınız ile ilgili temel düzey metrikleri bulmanız mümkün. Bu sebeple dönüşü yüksek olan başarılı kampanyalarınızı inceleyip o paylaşımdaki değerli noktaya önem vermek ve aynı şekilde başarısız kampanyalarınızdaki hataları teşhis edip onları minimize etmek marketing serüveninin son adımı. Bundan sonraki süreçte bu adımları tekrarlayıp belirli aralıklarla planlarınızı revize etmek şirketinizin aradığı marketing planına ulaşmasını sağlayacaktır.

Diğer blog yazılarımız
Oyun Teorisi: Oyun Geliştiricileri için Analitik bir Araç
Girişiminizin Başarısını Sağlayan 3 Faktör
Türkiye'de Oyun Sektörü: Dün, Bugün ve Yarın
Girişimin Hukuki Aşamaları
Girişim Yatırımcılığı Sözlüğü
Fintech Girişimleri: Finansın Dijital Dönüşümü
Girişimcilik 101: VC Finansmanı ve Sonrası
 Girişimcilik 101 
Venture Capital 101: Risk Sermayesi
Globalde Co-Investment
Co-Investment 101: Ortak Yatırım Rehberi
Bir Start-up için Ekip Ne Kadar Önemli?
Tohum Yatırım Nedir?
Metaverse Bir Trend Mi? Geleceği Ne Ölçüde Etkileyebilir?
Elevator Pitch Nasıl Olmalıdır?
İyi Bir MVP Nasıl Olmalıdır?
Startupfon'un 2022 Yılı Nasıl Geçti