Most el ve kol fonksiyonlarında kısıtlılık-rahatsızlık-fonksiyonel bozukluk yaşayan hastalar, çocuklar ve yaşlıların fizik tedavi ve rehabilitasyonlarında kullanılması için, özel bir algoritmayla çalışan el ve nesne üzerinden dokunmatik özellikli rehabilitasyon-fizik tedavi oyun sistemleri sunar.
Most, üst ekstremitelerinde (omuz, kol ve el) kısıtlılık yaşayan nörolojik hastaların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere, özel algoritma ile çalışan, dokunmatik özellikli bir akıllı aktivite masası sunar. Hastalar, akıllı masada kendilerine özel geliştirilen ve derecelendirilen çeşitli oyunlaştırılmış aktiviteleri gerçekleştirerek üst ekstremite fonksiyonlarını geliştirerek fizik tedavi-rehabilite süreçlerini gerçekleştirirler. Most’un geliştirdiği akıllı fizik tedavi ve rehabilitasyon masasının en önemli özelliği; bireye özgü oyun haritası geliştirebilmesi ve bu sayede hastaya, kendisine özel ve faydalı egzersizleri bol bol tekrar edebilme imkanı sunmasıdır.
Günümüz tıp ve sağlık bilimlerinin en önemli felsefelerinden biri, hastalığa bağlı tanı ve tedaviden uzaklaşıp hastaya, hastanın ihtiyaçlarına, fiziksel ve duyusal durumuna özel tedavilerin geliştirilmesidir. Bu nedenle tüm dünyada bireye özel tedavi programları tercih edilmektedir. Rehabilitasyon teknolojilerindeki büyük ilerlemelere rağmen ülkemizde ve Dünya’da kullanılan fizik tedaviyi destekleyici teknolojiler, henüz bireysellik ilkesini tam olarak karşılayamamaktadır.
Ayrıca rehabilitasyon sistemlerinde kullanılan oyunlar, hastaya özgü olmadığı gibi farklı kısıt derecelerine sahip hastalar için de aynı başlangıç ve ilerleme seviyelerine sahiptirler. Hatta çoğu zaman hasta olmayan insanların oynadığı oyunlar hastalarda egzersiz amacı ile kullanılmaktadır. Bu da etkisiz ve verimsiz tedavi süreçlerine, dolayısıyla daha yüksek maliyetlere ve uzayan veya çözümlenemeyen sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Most ise, çeşitli hastalıklar sonucu üst ekstremite fonksiyon yetersizliği yaşayan hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavisinde kullanılmak üzere kişiye özel ve yüksek verimlilikte teknolojik rehabilitasyon sistemleri sunar. Hastalar bu tedavi sisteminin sahip olduğu akıllı algoritma sayesinde kişisel rahatsızlık ve ihtiyaçlarına göre tedavi almanın yanı sıra, tedavi ötesi kazanımlar elde ederler.
Oyunlaştırılmış aktiviteler hastanın üst ekstremitesinin var olan fonksiyonel kapasitesinin tamamını kullanabileceği şekilde tasarlanır, hastaya görsel ve işitsel uyarılar vererek hastanın motivasyonunun artmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, hastanın kısıtlılık haritası çıkarmak, hastaya özgü ilerleme hızı oluşturmak, hastanın kısıtlılık seviyesine, yorgunluğuna, hastalık tipi vb. kıstaslara bağlı olarak kendini adapte edebilen oyunlaştırılmış egzersizler sunmak, her tedavi seansından sonra hastanın üst ekstremite ve el fonksiyonlarındaki değişimleri değerlendirmek ve böylelikle rehabilitasyonun sürecinin başarısını arttırmak ürünün sunduğu diğer artılardır.
Most’un geliştirdiği teknolojik ve akıllı rehabilitasyon masası; nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sporcu sağlığı, pediatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon, protez-ortez rehabilitasyonu, iş ve uğraşı tedavisi, ergoterapi, kadın sağlığı fizyoterapisi, onkolojik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, romatolojik rehabilitasyon, az gören rehabilitasyonu, el rehabilitasyonu alanlarında kullanılabilir verimlilikte ve yapıdadır
Most’un hastalara özel etkileşimli oyunlar üreten akıllı rehabilitasyon masası, fiziki tedavi ve rehabilitasyon sürecini en verimli hale getirip kısaltarak bu süreçteki maliyetleri düşürmenin yanı sıra; nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sporcu sağlığı, pediatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon, protez-ortez rehabilitasyonu, iş ve uğraşı tedavisi, ergoterapi, kadın sağlığında fizyoterapi, onkolojik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, romatolojik rehabilitasyon, az gören rehabilitasyonu, el rehabilitasyonu alanlarında kullananılabilecek akıllı bir sistem ortaya koymaktadır.
Most’un özel bir algoritmaya sahip ve tamamen kendi ürünü olan USE-IT cihazının geliştirme aşaması başarı ile tamamlanmış ve satışa hazır hale getirilmiştir. Bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik yarışması ve Hacettepe Üniversitesi İnovasyon yarışmalarından ödüller kazanılmıştır.
Yaklaşık 15 akademik toplantıda (kongre, sempozyum, çalıştay) sunulan ve oldukça beğeni toplayan girişimin, Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümündeki erişkin hastalar ve Özel Bilge Eğitim merkezindeki çocuklarda etkinlik çalışmaları devam etmektedir.
Ortalama teknolojiye sahip bir ürünü firmalar genelde 6 ayda amorti etmek isterler, ancak bu ürün Dünya çapında yenilik içereceğinden yaklaşık 60.000 TL’den rahatlıkla son kullanıcıya ulaştırılabileceği düşünülmektedir. Most’un satış politikası; son kullanıcıya doğrudan ulaşmak yerine distribütörlükler vererek Ar-Ge yoğun kısımda kalmak olacaktır. Distribütörlerle yapılacak görüşmeler sonucunda bu ürünün yaklaşık 35.000 TL civarında distribütörlere toptan satılacağı öngörülmüştür. Ürün maliyetinin ise yapılan ön araştırmalar sonucunda, Ar-Ge maliyeti hariç, 10.000 TL civarında olması beklenmektedir. Bir başka deyişle ürün başına 25.000 TL kâr öngörülmektedir.
Most’un diğer gelir modeli ise; ürünün doğrudan satışı yerine tedavi başına kiralanma modelidir. Bu modelde; Mesa, Bayındır, Acıbadem gibi vizyon hastanelere ürün ücretsiz olarak kurulacak ve yazılım ile oynanan oyun sayısının ay bazında sayımı yapılacaktır. Bir hastanenin oyun başına net 40 lira kazanacağı ve bu miktarının hastane ile yarı yarıya paylaşılacağı düşünüldüğünde, hasta başına 20 TL’lik gelir sahibi olunacaktır. Günde 10 hastanın, ayda 22 günden ve yılda 12 ay kullandığı düşünüldüğünde, bu gelir modelinden yıllık 52.800 TL’lik ciro beklenmektedir.
Alınacak olan yatırım öncelikle ürün üretimi ve üretim için gerekli olan malzemelerin tedarik edilmesinde kullanılacaktır. Ayrıca Most’un akademisyen bir ekip tarafından geliştirilmiş olmasının da etkisiyle, Hacettepe Üniversitesi Teknokent bünyesinde bir kuluçka merkezi kurulması planlanmaktadır. Ekonomik açıdan da uygun bir seçenek olan Teknokent, sahip olduğu bilimsel ve teknolojik altyapı ile ürünün üretim ve geliştirme süreçleri için oldukça avantajlı bir noktadır.
Ürünün hedef pazarı genelde “Medikal Ürün Pazarı”, özelde ise; “Rehabilitasyon Ürünleri Pazarı”dır. Bu bağlamda temel müşteri kitlesi; rehabilitasyon hastaları, özel ve kamu hastaneleri, özel rehabilitasyon merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, engellilere hizmet veren özel eğitim merkezleri, huzurevleri, maddi durumu iyi olan hastalar ve distribütörlerdir.
Hedef pazarda yer alan diğer müşteriler ise; fizik tedavi dal merkezleri, teknoloji destekli rehabilitasyona önem veren hastaneler, medikal firmalar ve Özel Eğitim Merkezi gibi kurum ve rehabilitasyon merkezleridir.
Hedef pazar halihazırda, mevcut ürünlerin %95’inin yurt dışından tedarik edilerek ülkemizde pazarlandığı, yani ithal ürünlerin tekelinde olan bir pazardır. Kamuda, ihale şartlarına bağlı ve iş bitirme belgesi almanın zorunlu olabildiği yoğun bir yurt içi talep bulunmaktadır. Sektördeki standart ürünler 12-36 ay vadeye kadar uzayabilse de, Most geliştirdiği ürünü doğrudan son kullanıcıya satmayacak olup distribütörlük vermeyi planladığından iş bitirme belgesi edinmek gibi süreçlerle zaman kaybetmeyecektir. Zaten Most’un barındırdığı teknolojiye sahip ürünler olan Lokomat veya Armeo power gibi ürünler peşin satılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir seanslık rehabilitasyon için 2017 yılının sonu itibariyle 139 TL ödemektedir. Rehabilitasyon cihazları ise seansın yaklaşık 1/3’ünde kullanılmaktadır. Dolayısıyla Most’un ürünü olan akıllı rehabilitasyon masasıyla hizmet verecek olan kurumlar, seans başına 139/3 = 46 TL gelir sağlayacaktır. 46 TL, firma giderleri düşüldükten sonra tahminen net 40 TL civarında olacaktır. Günde ortalama 10 hastanın kabul edildiği düşünüldüğünde ayda 22 günlük net çalışma ile kurumun yıllık 105.600 TL kar etmesi beklenmektedir.
Most pazarlama stratejisinde çoğunlukla B2B olmak üzere B2C modelini de benimsemektedir. Temel müşteri kitlesi rehabilitasyon hastaları, özel ve kamu hastaneleri, özel rehabilitasyon merkezleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, el cerrahisi hastaneleri, engellilere hizmet veren özel eğitim merkezleri, huzurevleri, maddi durumu iyi olan hastalar ve distribütörlerdir.
Potansiyel müşterileri ise; fizik tedavi dal merkezleri, teknoloji destekli rehabilitasyona önem veren hastaneler ve sağlık merkezleridir. Most’un birincil etaptaki hedef müşterileri özel ve kamu hastaneleri ile rehabilitasyon merkezleridir. Ürün kurumlarla birebir görüşülerek pazarlanacak, sahip olduğu donanım ve uygun satış fiyatı sayesinde son derece cazip bir konumda yer alacaktır.
Most’un geliştirdiği akıllı rehabilitasyon ve fizik tedavi masası, ülkemizde mevcut ve hâlihazırda kullanılmakta olan robotik ürünlerle kıyaslandığında 1/10 gibi bir satış fiyatına sahip olacaktır: Bu nedenle fiyat hassasiyeti Most’un son derece lehine gelişecektir. Buna ek olarak medikal ürünlerde genellikle mevsimsellik yoktur ve satışlar düzenlidir.
Değişen sağlık sistemi ile birlikte fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları yılda 20 seansla sınırlandırılmıştır. Hali hazırda var olan çözümler daha az etkili tedaviyi, daha yüksek fiyatlarla, sınırlı sayıdaki merkezde hastalara sunmaktadır. Bu nedenle daha kısa sürede, daha etkin tedavi sunan Most akıllı rehabilitasyon ve fizik tedavi masası, piyasada kendisine büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Most akıllı rehabilitasyon ve fizik tedavi masası ile hastaların üst ekstremite tedavileri daha etkili, daha az sürede ve daha az maliyetle gerçekleştirilecektir. Pazarda ihtiyaç ve ihtiyaca yönelik beklentiler; etkin, kısa sürede sonuç veren ve düşük maliyetli tedavi modelidir. Ayrıca hastaların teknolojik ürünlerle tedavi olma istekleri olduğu bilinmektedir. Bu beklentiler en temel ihtiyaçlar olup rasyoneldir. Bu nedenle çözüm katma değer oluşturmaktadır.
Aktivite masası, Kinectle entegre edilmiş projeksiyonlu uygulama, IMU’lar entegre edilmiş masa, kuvvet platformları içeren masa, farklı hasta grupları için satılacak oyunlar gibi dahil edilecek olan bir çok eklentiyle fonksiyonelleştirilecek ve içerisinde opsiyonel donanımlar barındıracaktır.