JETRACT, şirketlerin herhangi bir ürünü satın alma süreçlerinde yaşadıkları zaman ve para kaybını minimize etme ihtiyacından doğan bir oluşumdur. Şirketlerin geleneksel yöntemlerle gerçekleştirdikleri satın alma işlemleri esnasında uğradıkları adam-saat ve mali kayıplar, bulut tabanlı bir ihale sistemini adeta elzem bir ihtiyaç haline getirmiştir.
“Satın alma” herhangi malzeme veya hizmetin tedarik edilme sürecidir. Kurum içinden bir yetkilinin “Satın Alma Talebi” oluşturması ile süreç başlar. Satın alma personeli, ürünün hangi tedarikçilerden temin edebileceğine karar verip onlardan “Fiyat Teklifi” ister. Bu süreçte ortalama olarak 5-6 firmadan teklif istenir ve en az 3 tanesi yönetime sunularak "Mukayese" yapılır. Mukayese sonrasında ise “Onay Süreci” başlar. Fiyat teklifinin onayanmasının ardından, teklif Sipariş Formu'na çevrilir. Siparişin “Satın Alma Talebi”'ni oluşturan personele ulaştığı teyit edilene kadar “Satın Alma Süreci” devam eder. JETRACT, alıcıların ihale sürecinde sunulan tüm teklifleri online olarak ve tam bir şeffafıkla yönetebilmelerine olanak verir. Normal şartlarda günlerce sürecek ve tam verim almanın mümkün olmadığı bir ihale süreci, JETRACT sayesinde ortalama 40 dakika ila 1 saat içerisinde maksimum verimlilikte gerçekleşir. JETRACT online ihale sisteminde satıcılar, sundukları teklifin cazipliğine göre sıraya konulurlar. Böylece satıcı sunmuş olduğu fiyatın, diğer teklifler karşısında ne derece tercih edilebilir olduğunu izleyip teklifi revize etme şansına sahip olur. Bu da alıcının yalnızca birkaç dakika içerisinde en optimum teklife ulaşması anlamına gelir. Geleneksel satın alma yöntemlerinde teklif toplama ve ihale süreci, telefon, e-posta, yüz yüze görüşmelerle yönetilir. Şirket çalışanları için kaba tabirle “angarya” olan bu sürecin sonunda çoğunlukla satıcılardan maksimum iki üç kez teklif alabilmek mümkün olur. Alıcının en optimum fiyata ulaşmasının mümkün olmadığı bu yöntem, şirket için firmalarla iletişim sorunları, iletişim eksikliği ve verimsiz vakit yönetimi gibi ek sorunlar da doğurur. JETRACT online ihale sistemi, tedarikçi üzerinde fiyat ve rekabet baskısı oluşturarak alıcıya net bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Ayrıca kurum içi ve tedarikçilere karşı şeffaflığı arttırarak daha prestijli ve güvenilir bir şirket imajı kazandırır. Özetle JETRACT elektronik ihale sistemi, bir şirketin bir ürünü en kısa sürede en ekonomik yoldan satın alabilmesini sağlar.
Bugüne dek Total Oil, Nef gibi sektöründe lider firmalarla çalışmış olan JETRACT, 2016 Ağustos’unda Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Teknopark’a dahil edilmiştir. Kasım 2016’da inşaat sektörü dışından ilk müşterisi Nobel Oil ile çalışmaya başlayan JETRACT, 2017 Şubat ayında ilk melek yatırımını alarak, bir ay sonrasında ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. JETRACT son 3 ayda 500.000.000 TL’nin üzerinde ihale gerçekleştirirken, müşterilerine 119.000.000 TL tutarında tasarruf sağlamıştır. Bugüne kadar JETRACT ile çalışan firmaların %88.8’i 2 ya da daha çok ihale gerçekleştirirken, ihaleye katılan (teklif veren/tedarikçi) firmaların %94’ü JETRACT’ten memnun kaldıklarını belirtmişlerdir.
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işletme bulunmaktadır. Şirket kurma oranı yıllık ortalama %4,49 artış göstermektedir. Bu işletmeler arasında 63.000 adedinin cirosu 10 milyon TL ve üstü, 9.000 adedinin ise 50 milyon TL ve üzeridir. JETRACT öncelikli olarak 50 milyon TL pazar büyüklüğü olan firmaları hedeflemektedir. Bu kapsamda hedef kitlesine giren 9.000 firmanın ortalama yıllık satınalma büyüklükleri yaklaşık 400 milyor dolar’dır. Bunun 119 milyon TL’si ise pazardaki ilk 50 firmaya aittir.
Hedef kitlede bulunan 9000 firma satınalma süreçlerinde diğer yöntemleri kullanmakla beraber süreci tamamen otomatize eden herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Türkiye’deki firmaların yeniliğe ve değişime açık olmaları aynı zamanda girişimin Türkiye’de bulunması sebebile öncelikli pazar Türkiye olacaktır. JETRACT’ın öncelikli hedef pazarı Türkiye’dir. Türkiye pazarını domine ederek takribi 100 müşteriyi geçtikten sonra, öncelikle Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa ve Dünya pazarına açılmayı hedeflemektedir. JETRACT’in sunduğu sistem hedef pazar açısından oldukça caziptir. JETRACT ile aynı hizmeti sunan Ariba, 2012 senesinde 4.3 Milyar USD karşılığında SAP tarafından satın alınmıştır.
JETRACT ürününün “Kurumsal Ürün” olması sebebiyle, öncelikli pazarlama stratejisi müşteri ziyareti olacaktır. Bunun dışında etkin sosyal medya tanıtımı, aylık bilgilendirme bültenleri ve sektörel medya organlarında yer alarak müşterilere erişim sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca mevcut müşteri referanslarının gücünden destek alarak Total Oil, Nef ve Nobel İlaç gibi büyük ölçekli müşterilerinin yönlendirmesi ile yeni müşteriler edinmeye devam edecektir. Yeni tur yatırımı sonrasında ise profesyonel bir satış kadrosu oluşturabilmek adına, sektör deneyimine sahip satış yöneticileri almak ve şu anda offline devam eden satış süreçlerine ek olarak online marketing konusunda çalışma yapmayı planlamaktadır. JETRACT’in sonraki adımı ise danışmanlık ve dış kaynak yönetimi firmaları ile gelir paylaşım modeli kurgulamak, TUSAYDER ve ByPi’nin tüm etkinliklerinde işbirliği olanakları yaratmaktır
JETRACT, pazardaki diğer rakipleri gibi alıcıdan ihale karşılığında herhangi bir komisyon talep etmemektedir. Yıllık lisans ücreti haricinde herhangi bir komisyon talebinde bulunmuyor olması dahi tek başına JETRACT’i pazardaki diğer rakiplerinin karşısında oldukça cazip bir konumda kılmaktadır. Müşterilerine kolay ve verimli bir sistem sunması da JETRACT’in bir diğer tercih sebebidir. JETRACT rekabet stratejsindeki rolünü cazipliğine bırakmayarak, rakiplerinin ilgilenmediği 50-250 M TL aralığındaki firmaları adresleyip, onlara e-ihale ve e-satınalma uygulamayı planlamaktadır. Oldukça pratik ve somutlaştırılabilir bir sisteme sahip olan JETRACT, daha büyük ölçekli firmalarda ise entegrasyon, müşteri yönetimi ve özelleştirme ile ön plana çıkmayı hedeflemektedir.