Creosafe, finansal varlıklara blockchain teknolojisi ile inovatif likidite alternatifleri sağlayabilme fikrinden doğmuştur. Şirketlere yapılan erken ve geç aşama yatırımların çoğu likit değildir. Oysa melek yatırımcıların ve girişim sermayesi fonlarının (VC) yatırımlarından çıkış ihtiyacı vardır. Creosafe, akıllı sözleşmeler (smart contracts) ve dağıtık ağ yapısıyla (decentralized network) düşük maliyetli ve güvenli bir ikincil piyasa oluşturarak yatırımcıların likidite ihtiyacına çözüm sağlamaktadır.
Likidite bireysel ve kurumsal yatırımcıların en önemli sorunlarından biridir. Melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları gibi kurumsal yatırımcıların yatırımlarının likidite imkanları sınırlıdır. Bu yatırımlar, genellikle Simple Agreement for Future Equity (SAFE), Convertible Note sözleşmeler ya da hisse senedi karşılığı ortaklık şeklinde yapılmaktadır. Özellikle son dönemde milyarlarca doları bulan ICO piyasasıyla paralel olarak, Simple Agreement for Future Token (SAFT) sözleşmeleri ile yapılan yatırımlar için de aynı problem vardır. Yatırımcılar likitide ihtiyaçlarını az sayıdaki ve geleneksel yöntemlerle çalışan servislerle gidermeye çalışmaktadır. Fakat hali hazırdaki servisler, minimum işlem tutarı, şartları ve yüksek işlem maliyetleri sebebiyle kısıtlı imkanlar sunabilmektedir. Creosafe, endüstri 4.0 devriminin en önemli parçası olarak kabul edilen blockchain teknolojisi üzerine inşa ettiği fintech ekosistemi ile yatırımcılara likidite problemini çözebilecekleri ikincil bir pazar sağlamaktadır.
Varlik ve nakit defterinin biraraya getirildigi akıllı kontratlar, alıcıdan satıcıya nakit transferini ve satıcıdan alıcıya token transferini güvenli bir şekilde yapmakta ve bunun kaydını Ethereum da gerçekleştirerek, hem ispatini hem de kayıtların değiştirilememesini garanti etmektedir.
Birinci değer önerisi, işlem maliyetlerinin ve minimum işlem tutarının önemli ölçüde düşürülmesidir. Beş akıllı sözleşme şablonu (SAFT, SAFE, Convertible note, Equity, VC Portfolio) ile geleneksel yöntemlerde civarında olan işlem maliyetinin %2’ye düşürülmesi öngörülmektedir.
Creosafe’in ikinci değer önerisi , ICO sürecinde üretilecek ve ekosistem içerisindeki servis sağlayıcılardan hizmet almak için kullanılacak olan Creo token dır. Creosafe, 20-40 milyon USD tutarindaki bir ICO süreci ile Creo token ihraç etmeyi planlamaktadir. Creo token ların altında yatan değeri Creosafe de listelenen varlıklar, bu varlıklara dayanarak oluşturulan menkul kıymet tokenları ile bunların işlem hacmi oluşturacaktır. Yatırımcılar, Creo token ları kullanarak ekosistemdeki müşteri tanıma (KYC), hukuk vb servis sağlayıcılardan hizmet alabileceklerdir. Böylece, geleneksel sistemde ihtiyaç halinde teker teker ulaşmak zorunda kalacakları servis sağlayıcılara tek noktadan ulaşabilecek ve işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebileceklerdir.
Üçüncü değer önerisi, şirketlerin fonlama yapacakları yatırım sözleşmelerini doğrudan akıllı sözleşmeler ile yapmaları ve bu akıllı sözleşmelere dayalı olarak ihraç edilecek tokenların anlaşma aşamasında transfer şartlarını içerecek şekilde kodlanmasıdır. Bu şekilde yapılacak olan ilk token ihracatları ikincil piyasa için daha likit ve etkin olacaktır.
Dördüncü değer önerisi ise, online akredite yatırımcı fon portalları ile iş birliği yapılarak, yatırım sözleşmelerinin akıllı sözleşmeler olarak yapılması ve böylece yatırımcılara doğrudan ikincil piyasaya erişim imkanının sağlanmasıdır.
Creosafe altyapısı tamamen kendi olanaklarımız ile ve kendi ekibimiz tarafından geliştirilmiştir.
Blockchain teknolojisinin çok yeni olması ve halihazırda hızla gelişmeye devam etmesi nedeniyle ülkemizde blockchain üzerinde geliştirme yapabilecek olan teknik kişi sayısı çok sınırlıdır. Creosafe olarak iş fikri ve modelinin yanısıra, bu modeli geliştirecek yetenekli yazılımcıları biraraya getirip onların gerekli altyapıyı geliştirebilmeleri, yazılımları yapabilmeleri icin eğitim süreçlerine katkıda bulunduk. Bir yıllık bir süre zarfında da altyapı ve yazılımı geliştirmeyi başardık.
Creosafe, smart kontratlara dayalı olarak sunduğu dağıtık çözümlerden (decentralized solutions) gelir elde edecektir. Kullanıcılar, bu servisler için ICO ile birlikte ihraç edilecek olan Creo token lar ile ödeme yapacaklardır. Kullanıcıların dağıtık servisler karşılığında Creosafe e ödeyeceği creo token miktarının hesaplanmasında referans değer olarak, ABD deki yaklaşık 100 milyar dolarlık melek yatırımcı ve VC yatırımları dikkate alınarak hesaplanan %2 lik işlem ücretinin oluşturduğu gelir projeksiyonu belirleyici olacaktır. Buna göre gelir projeksiyonları şöyledir: 1.Yıl 456K ; 2. Yıl 12.5M ; 3. Yıl 32.7M ; 4. Yıl 73.5M; 5. Yıl 152.5
Kullanıcılara sağlanacak dağıtık servisler ve çözümler ile Creo token a talebin yüksek olacağı, bunun neticesinde de artacak olan Creo token değerinin önemli bir ilave gelir kaynağı olması beklenmektedir.
Yatırım, ICO süreci ile ilgili pazarlama ve yazılım geliştirme alanlarında kullanılacaktır.
Öncelikli hedef pazar ABD' deki melek yatırımcı ve VC pazarıdır. 2015 verilerine göre ABD de toplam 73.000 girişime 24 milyar ABD doları tutarında yatırım yapılmıştır. Girişim başına ortalama yatırım büyüklüğü 300.000 ABD dolarıdır. Girişim sermayesi şirketlerinin 2017 yılında yaptıkları yatırım ise 84.2 milyar ABD dolarıdır. Dolayısıyla, ilk aşamada hedeflenen pazarın büyüklüğü 100 milyar ABD dolarının üzerindedir
Hedef pazarın en önemli özelliği yapilan yatırımlar artarken yatırımdan çıkış seçeneklerinin kısıtlı olmasıdır. Dolayısıyla, bu yatırım zincirinin likidite ihtiyacı büyüktür. Bu ihtiyaç, ABD de geleneksel yöntemlerle yüksek maliyetli, uzun zaman alacak şekilde ve kısıtlı olarak sağlanmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla pazarda innovatif yöntemlerle karşılanabilecek bir boşluk bulunmaktadır.
Creosafe, blockchaine dayalı innovatif yöntemiyle yatırım zincirine alternatif likidite imkanı sağlamaktadır.
Diğer taraftan Creosafe in teknolojik altyapısı modüler olup, diğer finansal ürünlere de kolaylıkla uygulanabilir. Örneğin ABD deki özel şirket bonosu pazarının büyüklüğü 8.4 trilyon ABD dolarıdır.
Satıcı tarafında melek yatırımcı ağları ve VC ler, müşteri kitlesine erişim aracı olarak kullanılacaktır.SAFT yatırımcıları özellikle blockchain yatırımlarına aşina olmaları sebebiyle Creosafe ekosistem adaptasyonu için öncelikli müşteri kitlesi arasındadır.
Alıcı tarafında ise öncelikli olarak aile ofisleri ve bireysel yatırımcılar hedeflenecektir. Özellikle bireysel yatırımcılar için minimum risk ve getiri avantajı açısından VC portföylerine yatırım imkanı oldukça caziptir.
Creosafe’in bireysel müşteri hedef kitlesinde emeklilik sisteminde vergi avantajı sağlayan “Self Directed IRA” yatırımcıları da bulunmaktadır.
ICO sürecinde Avrupa, Asya ve Amerikadaki yüksek gelir grubuna yönelik roadshow lar yapılacaktır. Bu süreç aynı zamanda, Creosafe’in müşteri kitlesine doğrudan erişim kanalı yaratacaktır. ICO katılımcılarının akredite yatırımcı olmaları nedeniyle, ICO katılımcıları aynı zamanda Creosafe’in potansiyel müşterilerini oluşturacaktır.
San Francisco’ da melek yatırım ve blockchain etkinliklerinde rol edinerek aktif pazarlama yapılacaktır.
Ayrica, online fonlama portalları ile bu portallara ikincil piyasa sağlama konusunda işbirliği yapılacaktır.
Su an aynı işi yapan doğrudan rakipler olmamakla birlikte, blockchain de faaliyet göstermeye başlayacak olan Polymath ve FIC network ile geleneksel tarafta hizmet veren Equidate ve Equityzen’i potansiyel rakip olarak değerlendirebiliriz. Geleneksel tarafta hizmet veren Equidate ve Equityzen in sağladıkları likidite imkanı, pazarın büyüklüğü dikkate alındığında mevcut ihtiyacın oldukça gerisindedir. Bunun önemli sebebi maliyetlerin yüksek olmasıdır. Örneğin Equidate de ek hizmetlerden kaynaklanan maliyetler hariç sadece işlem maliyeti % 10 dur. Ayrıca, bu kurumlar daha çok pre-ipo seviyesindeki geç aşama şirketlere hizmet vermektedir. Min islem birimleri de büyüktür.
Polymath sadece smart kontratla yeni ihraç yapılmasına imkan sağlamaktadır. Odak noktası mevcut likidite problemine çözüm bulmak değildir. Bu nedenle doküman bazlı mevcut yatırımları tokenize etmemektedir. FIC Network ise, sadece sabit getirili menkul kıymetlere yönelik çözümler sunmaktadır. Dolayısıyla Creosafe in doğrudan rakibi değildir. Ancak Creosafe in teknik altyapısı modüler olduğu icin ICO sonrasında sabit getirili ürünlere de çözüm sağlayabilir. Bu durumda FIC network sabit getirili ürünler icin rakip olabilecektir. Dünyadaki 230 trilyon dolarlık sabit getirili menkul kıymetler pazarı, birçok firmaya yetecek kadar büyük bir pazardır. Creosafe, sabit getirili ürünler kısmında öncelikli olarak 8.5 trilyon dolarlık pazar payı olan şirket bonoları pazarını hedefleyecektir.