Elevator Pitch Nasıl Olmalıdır?

Blog resmi

Asansör konuşması olarak da adlandırılan elevator pitch; start-up’ların markalarını, ürünlerini ya da girişimlerini potansiyel yatırımcılara tanıtırken yaptıkları merak uyandıran kısa sunumdur. Asansör konuşmasının temel amacı, girişimin sahip olduğu misyonu en kolay ve cezbedici şekilde ifade etmek olarak belirtilebilir. İdeal bir elevator pitch uzunluğu 60 saniyeyi geçmemelidir.

Elevator Pitch, bir projeyi potansiyel yatırımcıya asansör yolculuğu süresince (yaklaşık 60 saniye) anlatabilme sanatı olarak da ifade edilebilir. Efektif bir asansör konuşmasının püf noktalarını aşağıda sizler için derledik.

Kısa Süre, Doğru Hamle

Asansör konuşması (elevator pitch), çok kısa süre içinde yatırımcının dikkatini çekmek, ikna ekmek ve detaylı bir toplantı için randevu almak üzerine kurgulanmalıdır. Bu kısa sunum sırasında; girişiminizin pazardaki yeri, ekibiniz, tahmini kazançlarınız ve yatırımcınızdan beklentilerinize yer verdiğiniz ilgi uyandıran ve heyecan yaratan bir konuşma yapmak çok daha faydalı olacaktır.

İkna Edin

Asansör konuşması, girişimin ve girişimcinin hakkında heyecan yarattığı takdirde başarılı sayılabilir. Yatırımcınızda bu konuşmadan sonra gerekli heyecanı uyandırabilirseniz, yeni bir görüşme için hazırlanmaya şimdiden başlasanız iyi olur. Çok kısa bir zaman içinde yatırımcıyı yaptıklarınızın dışında yapacaklarınıza da ikna etmeniz kırılma noktası olacaktır.

Alternatifler Belirleyin

Elevator pitch’den önce mutlaka farklı alternatifler ve sunum fikirleri oluşturulması gerekir. Ekip üyelerinin özgün fikirleri ile şekillenen alternatifler arasından en çarpıcı olanın seçilmesi ve sunumun bu doğrultuda hazırlanması çok önemlidir. Sunum sırasında en önemli nokta ise doğal ve kendine güvenen bir ses tonuna sahip olmaktır.

Detaylardan Kaçının

Kısa ve net olması gereken elevator pitch sırasında değinilen her önemsiz detay, sizin için zaman kaybı demektir. Bu nedenle geleceğe dair hedeflerin ön plana çıktığı ürün veya pazara dair heyecan verici noktalara değinilmesi çok daha doğrudur. Unutmayın, yaptıklarınızın yanında yapacaklarınız çok daha önemlidir.

Asansör Konuşmasında Kaçınılması Gerekenler

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra fark yaratmak için kullanılabilecek en etkili yöntem, sunumun uygun şekilde yapılmasıdır. Sunum sırasında kaçınılması gereken detaylara aşağıda sizler için yer verdik.

Çok Yüksek veya Düşük Hızdaki Konuşma Hızı

İletişimde en önemli noktalardan biri ideal seviyedeki konuşma hızıdır. Söz konusu ideal seviye, ne çok yüksek ne de çok yavaş olmalıdır. Belirli bir süreyi kapsayan elevator pitch sırasında süreyi doğru kullanmak ve verilecek mesajın doğru iletildiğinden emin olmak daima önemlidir. Bu nedenle ideal konuşma hızıyla hem süreyi doğru şekilde kullanabilir hem de etkileyicilik oranınızı artırabilirsiniz.

Tek Yönlü İletişim           

İyi bir asansör konuşması için hazırlanan içeriğin pratik edilmesi önem taşır. Doğal ve akıcı bir ifade için sunum öncesinde pratik yapmak, süreci kolaylaştırabilir. İletişim sırasında tek yönlü diyalog oluşturmaktan kaçınmak, karşı tarafa da fikirlerini ve görüşlerini ifade etmesi için alan tanımak çalışmadan alınacak sonucu etkileyebilir.

Olumsuz Beden Dili Mesajı

Çalışma içeriğinin mükemmel ve etkileyici bir şekilde yansıması için beden dilinin olumlu mesajlar verdiğinden emin olmak gerekir. İletişim sırasında gülümsemek, doğal ve kendinden emin tavırlar sergilemek çalışmanın gücünü artırır. Bu nedenle pratik yapma aşamasında, sözlü ifadelerin yanı sıra olumlu beden dili mesajlarına da çalışmak önem taşır.

Siz de start-up dünyasının heyecanlı ve dinamik dünyasında kendinize bir yer edinmek için buraya tıklayarak fonlama alma çalışmalarına başlayabilir, yatırımcılara iş fikrinizi doğru şekilde ifade ederek iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz!

Diğer blog yazılarımız
Oyun Teorisi: Oyun Geliştiricileri için Analitik bir Araç
Girişiminizin Başarısını Sağlayan 3 Faktör
Türkiye'de Oyun Sektörü: Dün, Bugün ve Yarın
Girişimin Hukuki Aşamaları
Girişim Yatırımcılığı Sözlüğü
Fintech Girişimleri: Finansın Dijital Dönüşümü
Girişimcilik 101: VC Finansmanı ve Sonrası
 Girişimcilik 101 
Venture Capital 101: Risk Sermayesi
Globalde Co-Investment
Co-Investment 101: Ortak Yatırım Rehberi
Bir Start-up için Ekip Ne Kadar Önemli?
Tohum Yatırım Nedir?
Metaverse Bir Trend Mi? Geleceği Ne Ölçüde Etkileyebilir?
İyi Bir MVP Nasıl Olmalıdır?
Startup Marketing 101- Girişimciler için Marketing Rehberi
Startupfon'un 2022 Yılı Nasıl Geçti