06 Temmuz, 2023
Venture Capital'e Giriş
Risk sermayesi fonları (VC Funds), öz sermaye karşılığında yeni başlayanlara sermaye sağlayan havuzlaşmış yatırım araçlarıdır. Startupfon'da bu hafta sizler için, venture capital stratejisi, risk sermayesi fonu ve nasıl para kazandırdığı konularına değindik. Dünya çapında yüksek büyüme gösteren girişimler için hayati bir finansman kaynağı olan risk sermayesi, iş yaratma ve ekonomik üretkenliği teşvik etmede de önemli bir rol oynar. Dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu (Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, vb.) girişim kapitalistlerinin (VC’ler) finansmanı ve tavsiyesi ile başladı ve şu an ABD’deki halka arzların neredeyse yarısını oluşturmuş bir şekilde devam ediyor. Risk sermayedarları büyük getiriler umuduyla girişimlere riskli yatırımlar yaparlar. Son yıllarda endüstrideki hızlı büyüme ile birlikte her zamankinden daha fazla VC daha fazla sermaye yatırımı yaparak devam etmektedir.
Risk Sermayesi Fonu Nedir?
Risk sermayesi fonları, bu şirketlerdeki mülkiyet karşılığında girişimlere yatırım yapan havuzlaşmış yatırım araçlarıdır. Bu yatırımlar kamu piyasasına sunulmaz yani bir tür özel sermayedir. Risk sermayesi fonları yatırımcılar için farklı getiriler sağlar. En yaygın getiri şekli, ilk halka arz (IPO) veya başka bir şirketten satın alma ( Liquidity Event ) sonrasında getiri alma şeklidir. Bir risk sermayesi fonunun yöneticisine “genel ortak” (GP) denir. Bir GP, bir yatırımcı ağından para toplamaktan, yatırımcıları seçmekten ve fonun tüm operasyonel, muhasebe ve yasal yönlerini denetlemekten sorumludur. Bir GP, pazarın belirli bir bölümünü ve/veya yatırım aşamasını hedefleyen yatırımları seçmek için genellikle bir yatırım tezini takip eder. Bir risk sermayesi fonundaki yatırımcılara “sınırlı ortaklar” (LP’ler) denir. Genellikle yüksek net değerli bireyler veya girişim varlık sınıfına maruz kalmak isteyen diğer finansal kurumlardır. Risk sermayesi fonları genellikle birkaç tane büyük kazanan umarken bazılarının başarısız olmasını bekleyerek bir dizi girişime yatırım yapar. Çoğu girişim yatırımı için tipik zaman ufku 6-10 yıldır.
Bir risk sermayesi fonu bir şirkete yatırım yapar ve daha sonra şirket yatırımcılar için getiri sağlayan bir halka arz veya satın alma yaşayana kadar sonraki turlarda gelecekteki finansmanı potansiyel olarak sağlayan yatırımı izler. VC getirileri bir güç yasası dağıtımını takip eder, bu da birçok şirketten oluşan bir portföye yapılan bir homerun yatırımının tüm fon için büyük getiriler üretebileceği anlamına gelir. Risk sermayesi fonları erken aşama şirketlere yatırım yaptığından, bu yatırımlar yüksek derecede risk taşır. Bu yatırımların yüksek getiri potansiyeli, bu riski almayı teşvik etmeye yardımcı olur. Startupfon, yatırımcılara girişim ekosistemine ve risk sermayesi anlaşmalarına ulaşmanın bir yolunu sunmaktadır.