12 Nisan, 2023
Tohum Yatırımı Nedir
Startuplar belirli sorunlara karşı çözümler üreten, kısa zamanda hızlı gelişim sağlamayı amaçlayan projelerdir. Startuplar problem ve çözüm konsepti çerçevesinde gelişmesi ile geniş kitlelere ulaşabilme sürecini kolaylıkla başarır ve bu sayede yatırımcıların ilgisini çeker. Belli süreçler doğrultusunda gerçekleşen startup yatırımlarının amacı; ekip, teknoloji ve pazarlama gibi dinamikleri geliştirmek ve iyileştirmektir. Tohum öncesi ile başlayan ve tohum yatırım ile devam eden startup yatırım aşamaları şu şekildedir:
Tohum öncesi yatırım,
Tohum yatırım,
A serisi yatırım,
B serisi yatırım,
C serisi yatırım.
Start-up Yatırımlarında “Tohum Aşama” Nedir?
“Tohum aşama nedir?” ve “Tohum aşama süreçleri nelerdir?” soruları, yeni startup kurucuları tarafından cevabı en çok merak edilenler arasında bulunur. Tohum aşama süreçleri, tohum öncesi yatırım ve tohum yatırım ile birlikte ele alınır.
Tohum Öncesi Yatırım Nedir?
Tohum öncesi yatırım, ilk ve en erken aşamadır ve bu aşamada genellikle projeye kurucu ve kurucunun çevresinden yatırımlar gelir. Ancak bazı melek yatırımcılar da potansiyelli gördüğü projelere tohum öncesi yatırım yapabilir. Tohum öncesi olarak adlandırılan dönemde proje fikri, küçük bir çalışan grubu ile somut bir hale getirilmeye çalışılır.
İlk Resmi Para: Tohum Yatırım
Tohum yatırım, uyguladığınız proje sonucu toplanan ilk resmi parayı simgelemek ile birlikte startuplar için oldukça önemli bir aşamadır. Tohum yatırım, gelecekteki büyük yatırımların fragmanıdır ve tohum yatırım sayesinde projenin gelecekteki varlığını öngörebilmek mümkündür. Alınmış olan tohum yatırımın şu kanallarda kullanılması önerilir:
Ürünü daha da iyi hale getirmek,
Rekabet analizi yapmak,
Hedef kitle analizi yapmak,
Tanıtım faaliyetlerine hız vermek,
Çalışan grubunu genişletmek.
Startuplar İçin Yatırımcı Türleri
Startup yatırımı yapan kişiler, projeye hangi aşamada katıldıkları ve proje için sağladıkları bütçe oranlarına göre farklılaşır ve bazı yatırımcı kategorileri ortaya çıkar. Bunların başında ise melek yatırımcı (angel investor) ve girişim sermayesi yatırımcıları (venture capital) gelir, her iki yatırımcı türü de kar elde etmeyi amaçlar.
Yatırım alan girişimler, projesinin daha büyük pazarlarda yer alması için çalışırlar ve adlarını geniş kitlelere duyurabilmeyi hedeflerler ve bunun için projeye ayırdıkları bütçelerin yanı sıra strateji planlaması da yaparlar. Bazı yatırımcılar projeye eski tecrübeleri ile birlikte bu planlama konusunda katkılar sunarak mentorluk desteği de sunar.
Melek Yatırımcı Nedir?
Startuplara daha az miktarlarda bütçe ayıran bireysel yatırımcılar, melek yatırımcı olarak adlandırılır. Tohum yatırımcı olarak da anılan melek yatırımcılar ile sıklıkla tohum yatırım döneminde karşılaşmak mümkün, ancak bu yatırımcılar bireysel olmalarının avantajı ile potansiyel barındıran girişimlere tohum öncesi yatırım da yapabilirler.
Risk Sermayesi Yatırımcıları Nedir?
Risk sermayesi yatırımcıları yani venture yatırımcılar, melek yatırımcılara oranla daha büyük miktarlarda bütçe ayıran, profesyonel kurumları temsil etmektedir. Startuplara yatırım yapan bu kurumlar, projelerin tohum yatırım aşamasında varlık göstermezler.
Daha büyük ölçekli yatırımlar yapan venture yatırımcılar, proje hakkında somut bir veri ve ilerleme gördükten sonra yatırım yapmayı hedefler. Eğer proje belli bir aşamaya gelerek belli bir kitleyi elinde tutmayı başarmış ise; risk sermayesi yatırımcıları proje ile ilgilenmeye başlar.
Tohum Yatırım Nasıl Alınır?
Startupların yatırım alabilmesi için yatırımcılar tarafından dikkat edilen bazı noktalar vardır. Projenin gelecek vaat etmesi, global bir soruna çözüm olması ve geniş bir kitleye hitap etmesi yatırımcılar tarafından dikkat edilen unsurlar arasında yer alır.
Yatırımcılar, tohum yatırım yapacakları projede genellikle şu olguları incelerler:
Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler,
Sunulan ürün veya hizmet türünün toplum üzerindeki ve globale etkisi,
Ürün veya hizmet prototipi,
Pazar araştırmaları ve rekabet analizi.
Tohum Yatırım Almak İçin Tavsiyeler
Fikrinizin her ayrıntısını düşünerek uzun vadede başarı sağlamaya yönelik stratejik planlama geliştirmelisiniz. Bu planları geliştirirken içinde yer aldığınız pazarı çok iyi derece tanımalı ve bu pazarın avantajlarını en doğru şekilde kullanmanız önerilir. İçinde yer aldığınız pazarın avantajlarına hakim olduğunuz kadar dezavantajlarına da hakim olmalısınız.
Uzun vadede sizi bekleyen tehditleri bu şekilde minimum seviyeye indirebilmeniz mümkün olur. Aynı zamanda bu araştırmalar sonucunda uzun dönemde önünüze çıkacak fırsatları da maksimize edebilirsiniz. Tüm bu dinamikler yatırımcılarınıza iyi anlatmalı ve onlarla oldukça şeffaf iletişim kurmanız tavsiye edilir.
Yatırımcılarınıza konuya hakim olduğunuzu ve tüm analizleri yaptığınızı ne kadar aktarabilirseniz o oranda başarılı bir tohum yatırım süreci sizi bekliyor olur. İş fikrinizi daha çok yatırımcıya anlatmanız ve yatırımcı portföyünüzü geniş tutmanız tohum yatırım sürecinde sizin lehinize olacak başka bir hamledir. Startupfon ekosistemine katılarak iş fikrinize uygun yatırımcılar ile bir araya gelebilirsiniz.